Energieprestatieregelgeving en Binnenklimaat

Welke soorten EPB berekeningen zijn er?

Voor de stedenbouwkundige aanvragen ingediend na 1 januari 2011 dienen de bouwknopen in rekening gebracht te worden. Dit kan op drie verschillende manieren gebeuren, die elk een verschillende meerkost met zich meebrengen :

  • Forfaitaire toeslag: bij deze methode wordt een forfaitaire toeslag ingerekend bij de berekening van het K-peil. Hierdoor verhoogt het K-peil met 10 punten, waardoor deze methode niet altijd aan te raden valt. Deze methode is echter de standaard berekening zonder meerkost.
  • Methode van EPB-aanvaarde bouwknopen: deze methode is een vereenvoudigde berekeningsmethode, en maakt gebruik van een aantal standaard bouwknopen, aangevuld met al dan niet aanwezige niet EPB-aanvaarde bouwknopen die worden doorgerekend door de verslaggever. De aanvaarde bouwknopen geven aanleiding tot een toeslag op het K-peil van 3 punten, de niet-aanvaarde bouwknopen brengen, afhankelijk van de uitvoering, een variabele toeslag met zich mee van -3 tot +3 punten. Deze methode draagt een meerkost van 25 %.
  • Gedetailleerde methode: bij deze methode worden alle bouwknopen gedetailleerd doorgerekend door Nepeba. Hierdoor ontstaat een variabele K-peil toeslag. Deze toeslag kan negatief, maar ook positief zijn, afhankelijk van de uitvoering. Voor deze methode rekenen wij een meerkost aan van 20 € excl. BTW per type bouwknoop.